LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey

ONLINE RESOURCE CENTRE

Publishing Year: 
2017
Language: 
BOSNIAN
Country: 
Bosnia and Herzegovina

Biti LGBTI Osoba u istočnoj Evropi: Smanjenje nejednakosti i isključenosti i borba protiv homogobije i transfobije kojoj su izložene LGBTI osobe u Bosni i Herzegovini

Original Title: 
Biti LGBTI Osoba u istočnoj Evropi: Smanjenje nejednakosti i isključenosti i borba protiv homogobije i transfobije kojoj su izložene LGBTI osobe u Bosni i Herzegovini
Resource Type: 
Report

Ovaj izvještaj je dio regionalnog projekta “Biti LGBTI osoba u Istočnoj Evropi” koji implementira UNDP a podržava USAID. Projekak se provodi u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva i u saradnji sa organizacijom LGBTI Equal Rights Association (ERA). U Bosni i Hercegovini izvještaj je nastao u saradnji sa partnerskim organizacijama Sarajevski otvoreni centar i Action Against Aids iz Banja Luke.

Ovaj izvještaj je izrađen uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj izvještaja je isključivo odgovornost autora i ni na koji način ne predstavlja stavove USAID-a, Vlade SAD-a, niti bilo koje druge agencije koja se spominje u ovom izvještaju.

Mišljenja iznesena u ovom izvještaju su isključivo mišljenja autora i ne predstavljaju mišljenja Ujedinjenih nacija (UN), uključujući UNDP, ili države članice UN-a.

Ovaj izvještaj dokumentira prezentacije i rasprave koje su se vodile na okruglom stolu održanom 22.6.2016. godine u Sarajevu. Takođe je održan verifikacijski sastanak 6.12.2016. u Sarajevu kako bi se validirao prijedlog izvještaja, urađen je pregled postojeće literature i dokumentacije, prikupljene su informacije sa terena, urađena dodatna istraživanja, održani službeni sastanci i intervjui sa LGBTI organizacijama i drugim organizacijama civilnog društva, te relevantnim institucionalnim i drugim akterima uključenim u sam projekat „Biti LGBTI osoba u Istočnoj Evropi“ (BLEE).

Nastajanje ovog izvještaja bilo je moguće zahvaljujući podršci i doprinosu mnogih ljudi i organizacija. Zahvaljujemo im na njihovom dragocjenom doprinosu, tehničkoj podršci i savjetima. Zahvaljujemo se partnerima iz Bosne i Hercegovine kao što su Sarajevski otvoreni centar i Action Against Aids iz Banja Luke i drugim organizacijama civilnog društva kao i raznim državnim i entitetskim institucijama i USAID-u.

UNDP se želi zahvaliti svim učesnicima_ama, facilitatorima_kama i govornicima_ama koji_e su učestvovali_e u navedenim događajima i mapiranju kako bi pružili_e dragocjen doprinos bitan za nastajanje izvještaja kao i na njihovom doprinosu tokom izrade izvještaja.

Autor izvještaja je Saša Gavrić, a izradi izvještaja su doprinjeli istraživač Goran Bubalo i istraživačica Jasmina Čaušević koji su mapirali organizacije civilnog društva i lične priče. Boyan Konstantinov, Ninoslav Mladenović, Armin Sirčo i Mirela GrüntherĐečević takođe su dali svoj doprinos izradi ovog izvještaja. Svjetlana Pavičić je prevela izvještaj na engleski jezik.

 


 

Disclaimer: 

This report has been produced with the financial assistance of the United States Agency for International Development (USAID). The content of this report is the sole responsibility of the authors and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of either the USAID, the United States Government, or other agencies mentioned in this report.

The views expressed in this publication are those of the author(s) and do not necessarily represent those of the United Nations, including UNDP, or the UN Member States.


 

GET IN TOUCH

  • Str. Majke Jevrosime 42/31
    Belgrade, Serbia
  • Phone: +381 11 3227480
  • Email: [email protected]

NEWLETTERS

Make sure you son't miss latest news and get notices about our new themes, stay tuned!

"This website has been produced with the financial assistance of the European Union. 
The content of the website is the sole responsibility of ERA and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union."